Η ΕΛΕΚΑΠ στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Η ίδρυση και οι στόχοι της νεοσύστατης μη κερδοσκοπικής εταιρείας – Ο πρόεδρός της, καθηγητής Κων. Συρίγος, στην «Κ»
Η απαρίθμηση των στοιχείων δεν θα μπορούσε να είναι ευχάριστη. Για αυτό και έχουν μεγάλη αξία οι προσπάθειες των επιστημόνων να αντιμετωπίσουν την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στην Ελλάδα. Ετησίως στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 9.000 νέες περιπτώσεις. Δυστυχώς, το ποσοστό των νοσούντων που καταφέρνουν να ξεπεράσουν την πενταετία είναι μόνο περίπου 20%. Επίσης, σχεδόν οι μισοί ασθενείς διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την αξία των ενεργειών που κάνουν οι επιστήμονες –μάχιμοι γιατροί, ερευνητές, νοσηλευτικό προσωπικό– που πολεμούν τη νόσο αλλά και τη σημασία του εγχειρήματος που ξεκινά με την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ). «Σκοπός του Οργανισμού είναι να αναβαθμίσει την κλινική πρακτική, την εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα των νεοπλασμάτων του θώρακος, να υποστηρίξει ασθενείς με θωρακικές κακοήθειες, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους και να αυξηθεί η συνολική επιβίωσή τους, αλλά και να προάγει την ιατροβιολογική επιστήμη στην Ελλάδα, την άσκηση της ιατρικής που βασίζεται σε ενδείξεις και τεκμηρίωση και την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου», ανέφερε στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Συρίγος, καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης ΕΛΕΚΑΠ. «Πρόκειται για μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με αποκλειστικά φιλανθρωπικό χαρακτήρα», τονίζει ο ίδιος.
Εκτός από την καταγραφή και καταπολέμηση των νεοπλασμάτων του θώρακος, βάρος θα δοθεί από την ΕΛΕΚΑΠ στην έρευνα, την εκπαίδευση, την πρόληψη (πρωτογενή και δευτερογενή), την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και τη μελέτη όλων των επιστημονικών και κοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την ογκολογία θώρακος.
Ενδεικτικά, στους σκοπούς της εταιρείας είναι η προώθηση της έρευνας σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων βασικής και κλινικής έρευνας, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα, δηλώνει ανοιχτή στην οργάνωση και τον συντονισμό ερευνητικών προσπαθειών άλλων κέντρων, που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση της αιτιολογίας, παθοφυσιολογίας, ανοσοβιολογίας, μοριακής βιολογίας και επιδημιολογίας των νεοπλασματικών νόσων, καθώς και την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση των νεοπλασιών, συμπεριλαμβανομένων και των νεοπλασιών του θώρακος.
Στις δραστηριότητες επίσης της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται και η ίδρυση και η υποστήριξη κέντρων έρευνας, εργαστηρίων, εκπαιδευτικών ή μετεκπαιδευτικών κέντρων και κέντρων αριστείας· η εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, διδασκαλίας και ενημέρωσης που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, σε ασθενείς και στους φροντιστές τους, καθώς και προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Ιδιαίτερης σημασίας για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών κρίνεται και η εναρμόνιση όλων των ογκολογικών κέντρων της χώρας σε υψηλές παροχές υπηρεσιών διεθνούς επιπέδου.
Το Δ.Σ. της ΕΛΕΚΑΠ απαρτίζουν η παθολόγος-ογκολόγος Σοφία Αγγελάκη (γραμματέας), η πνευμονολόγος Ανδριανή Χαρπίδου (ταμίας) και στις θέσεις των μελών ο παθολογοανατόμος Ιωάννης Βαμβακάρης, ο πνευμονολόγος Ιωάννης Γκιόζος, η ακτινοθεραπευτής ογκολόγος Ζωή Καλαϊτζή, ο πνευμονολόγος Γεώργιος Κοντοπύργιας, ο παθολόγος-ογκολόγος Ηλίας Κοττέας και η παθολόγος-ογκολόγος Δήμητρα Στεφάνου.
«Οι πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ παράγουν μεγάλο έργο και σηκώνουν βάρος στη μάχη κατά του κορωνοϊού», δήλωσε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας, «με το ΕΛΕΚΑΠ μέλημά μας είναι να συμβάλουμε στην εξέλιξη της επιστήμης με σκοπό να βοηθήσουμε τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν μία τόσο σοβαρή νόσο. Η ιατρική είναι λειτούργημα, προς όφελος των συνανθρώπων».
Ενημερώσου πρώτος για τα σχέδια και της δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Πνεύμονα